tisdag 5 juni 2007
Miljötoalett
Jag använde en miljötoalett i dag - utedass. Ja visst, i Ljugarn stod den, på Mimmis släktgård "Barnarve", under ett par tallar med ryggen mot havet. En rätt nyuppsmälld skönhet med namnet "Sjöqvists dass" som stod där redo för leverans. Toalettpappersrulle och ett två år gammalt nummer av tidssrkiften Rocky, med bland annat en tecknad intervju med Ken. Nu hann jag inte med att läsa, för Mårten skulle promt hänga med och hålla sällskap.
Jag är rätt van vid utedass. På sjuttiotalet när jag var liten och bodde på landet fanns inget alternativ. På vintern frös man, men med en frigoltiskiva under stjärten gick det bra. Man gjorde det man skulle, torkade sig blåste ut ljuset och gick.
Enklet och robust!
Inte längre. Det är något fjolligt med utedass nuförtiden tycker jag. Eller miljötoalett, som det ju heter. Det är så många regler och förordningar man ska ta i beaktande, alltid uppspikade rakt för sittringen, så att man kan läsa in sig när man sitter där och låter det man har ringla ner på mullbädden. Inte sällan ångrar man att man överuvudtaget gick och satte sig. För minsta felsteg inne på en miljötoalett kan rubba hela balansen i det känsliga ekologiska system som just pågår en halv meter under en.
För att din miljötoalett ska fungera ska du - det är rubriken -
1. Inte kissa i toaletten (oops, det hände liksom av sig själv när jag satte mig)
2. Inte kasta sanitetsartiklar i toaletten (vad gör jag med pappret?)
3. Strö en skopa mull över avföringen efter varje besök (var är mullen? var är skopan?)
4. Röra om i miljötoaletten med jämna mellanrum, så att den får syre (med vad?)
5. Undvika att besöka miljötoaletten om du har ätit rött kött, vilt, eller livsmedel som kan innehålla transfetter, då dessa resulterar i en avföring som är svår för din miljötoalett att bryta ner
6. Undvika att använda miljötoaletten om du har förtärt alkohol eller kaffe - se punkt 5.
7.Undvika att använda miljötoaletten om du har förtärt vitt bröd, pasta, ris eller potatis - se punkt 5.
8. Undvika att använda miljötoaletten om du har ett stillasittande arbete eller just har kört en längre sträcka i bil då risk för blödningar kan uppstå eftersom miljötoaletten som miljö betraktat ofta kräver mer fysiskt arbete av brukaren.
9. Med jämna mellanrum öppna ventilen som är placerad i marknivå på baksidan av dasset, sticka in handen och fösa ut matjorden som har bildats där (om du har skött din miljötoalett rätt)
10. Se till att din miljötoalett brukas minst 5 gånger om dagen, annars föreligger risk att den känsliga bakteriefloran som sköter nedbrytningen dör.
Så där ja, det finns komposter på Barnarve också. Men dem skiter jag i.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Nu måste det erkännas,,,jag blir rejält uppetsad varje gång jag går på ett skithus på landet,,,på samma sätt är det om jag åker bil o vi passerar en nygödslad åker,,upphetsningen stiger o om jag har sällskap i bilen, så måste vi stanna o kliva över i baksätet.
Annars håller jag med dig. Att skita har blivit en vetenskap.Om man ätit rött kött? Var skiter man då? I en speciell behållare eller i sängen, eller på asfalten. Riv ner alla jävla papper och släng in lite schyssta blaskor på muggen istället.
Jösses, efter dessa instruktioner inser jag att jag aldrig besökt en miljötoa i hela mitt liv. Tur är det, jag hade gjort precis tvärt om på pin kiv. Tacka vet jag hederliga utedass. Typ "Hej och hopp, där la' jag en plopp".
Skicka en kommentar