Bengt Ohlssons "essä" i DN i morse. Det är tur att han inte hänvisar till opinionsläget i stort, DN:s halverotiska skildringar av Anders Borg och Fredrik Reinfelt och det obefintliga trycket på utrikesminister och fd Lundin Oil styrelseledamot Carl Bildt, utan nöjer sig med att hänvisa hur snacket går på middagarna i Enskede och i debatten runt nya slussen.
Hade han grävt lite djupare, hade hans teser om kulturvänsterns tolkningsföreträde i debatten fallit som isberg från Grönland, en efter en.
Ohlssons text i DN i morse gav mig bara ont i magen. Det är som brorsan sa, hade den publicerats för tio år sen, hade den kanske varit lite fräck, men i dag? Vad är det han tar spjärn emot? Inte tvånget att vara vänster för att framstå som korrekt i varje fall. Det har för länge sen upphört att gälla.
Jag tror att DN genom att publicera Ohlssons lilla uppkastning, vill betala tillbaka för de eventuella obehag man kan ha åsamkat sina borgerliga läsare genom att publicera Kristin Lundells artikel om spelet runt Lundin Oil i går. Hurra, tänkte jag när jag läste henne. Äntligen händer det något. Men icke. Ställningstaganden åt vänster är helt enkelt inte tillräckligt 2012. Framtiden tillhör Bengt Ohlsson och grabbar som han. Typ Göran Skytte och Ulf Brunnberg.
Uppdatering: Bara för att spä på Ohlsson-kritiken lite ytterligare, skulle jag vilja länka till det här ypperliga inlägget, skrivet av mig själv.
Kosovel: Impresija
4 dagar sedan
6 kommentarer:
Jag förstår inte, varför du får onte i magen..
Bengt Ohlsson klagar på, att alltför många av dem, som fylkas till vänstern, kopierar någon koryfés uppfattning UTAN något *eget* "öppet och förutsättningslöst sökande efter kunskap".
"– Jag vet ingenting om de olika Slussenförslagen, men jag litar mer på Lars Norén än på någon fet moderat.
Orden yttrades av en ung vuxen i min närhet. Och de sammanfattar allting ganska så flagrant.
Hur många av dina ställningstaganden i olika komplicerade frågor, säg Palestinakonflikten, grundar sig på ett öppet och förutsättningslöst sökande efter kunskap, och hur mycket grundar sig på vad ”Lars Norén” tycker?"
Denna antiintellektuella lättja är ju tyvärr ett tidlöst fenomen - varför skulle det ha varit mer aktuellt (eller "fräckt") att ifrågasätta fenomenet för tio år sedan?
Författaren lägger därefter ut texten (lite väl mångordigt) om sin avsmak inför alltför många vänstersympatisörers hyckleri och von oben mentalitet - det är ju också tidlösa fenomen.
Bra kommentar Johan, jag ska samla mig till ett svar. Det är så mycket dygnsrytmuppfuckade ungar runt mig just nu, så det går inte. Men håll utkik!
Johan, läs Lars Linders lilla reflektion i dagens DN-kultur (papperstidningen sid 7, ej nätet). "Bengt Ohlsson spottar i medvind", skriver han och säger på några få oaffekterade rader allt jag vill säga.
Ah.. kan du vara hygglig och sammanfatta, vad Lars Linder skriver? Jag har tyvärr inte tillgång till papperstidningen.
-----
Jag läste din uppdatering och undrar: Är det själva *personen* Bengt Ohlsson, som du stör dig på pga hans återkommande stollerier (eller ngt i den stilen)?
Jag läser DN rätt sporadiskt på nätet, varför denne Ohlsson är helt obekant för mig.
Linder skriver i princip inte så mycket mer. Bengt Ohlsson har haft fingret uppe och känner åt vilket håll det blåser. Och det är inte vänstervindar. Så han spottar i medvind.
Jo, jag har nog lite svårt för Ohlsson. Jag har aldrig riktigt träffat honom, men tycker att han har blivit väl småsurunder senare år. Han har ju funnits med som träffsäker krönikör i DN-på stan sen slutet av 80-talet. En av min generations "hjältar". I början av 90-talet var det närmast obligatoriskt att inleda helgen med att läsa Ohlsson, och sen gick man ut på krogen och sa typ: "Läste du Ohlsson i dag? Han är så jäääävla bra." Han var något av ett rättesnöre, kan man säga. Han tyckte liksom saker som man själv tyckte, fast man inte visste att man tyckte dem förrän han hade skrivit det...om du fattar ironin.
Så ja, tack Anders! en vettig röst. Akta dig, skriver man så så blir du verkligen obehaglig politically uncorrect.
Plötsligt höjs röster mot den välbeprovade och världsomtyckt nyliberalismen...
Skicka en kommentar