torsdag 8 november 2007

Söder blöder


I morse mötte jag en mamma på dagis och man såg på långt håll att om man skulle fråga henne hur läget var, så skulle man göra det försiktigt.
-Hur är läget?
-För jävligt. Jag har gråtit hela natten. I går blev lägenheterna i vårt hus bostadsrätter, med tre rösters övervikt.
Hon sa att de hade tänkt bo kvar i lägenheten i hela livet men att det inte kommer att funka nu med 3000 extra i månaden som ska ut.
-Välkommen till oss i förorten, sa jag.
-Ja, vi har inget val, sa hon.
Pang bara. Där dränerades Stockholms innerstad på ännu en arbetarfamilj med vanliga ungar, mamma och pappa i kommunal tjänst och socialistiska värderingar. Jag tänker inte dra några SUV-floskler, men nog har antalet renrasiga hundar, feta bilar och morsor med teutouniabarnvagnar och Filippa K-överrock ökat explosionsartat de senaste 5 åren.
Det var för ungefär 2 år sen. Vi hade samma diskussion som i morse, men med perspektivet att den här mammans lägenhet kanske skulle komma att bildas om någon gång i framtiden.
-Vi får dra till Alby och starta ett nytt Södermalm, sa någon.
Nu är vi där.
Och egentligen finns det bara en förlorare:
Södermalm.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena,,jag vet vad du skriver om, men varför hyr hon bara inte? Om hon köper lyan kan hon ju sälja, men utvecklingen är vidrig o obönhörlig. Stan dör o blir allt äckligare övre medelklassig.
berg

Anders Sparring sa...

Det är väl en känsla. En känsla av fientlighet. Du kan ju tänka dig de inre stridigheterna i det där huset.

Anonym sa...

Jag känner igen känslan av fientlighet när jag ser den....-Och jag har sett den,alltför tydligt!-Mitt boende ligger också i farosonen....!!!(Oj,vad söt din dotter är)

johanna sa...

Förorten är inte farlig. Trodde annars söderNÄRförort var det nya södur. Jag känner mig lurad. Måste vi verkligen ända ut till Alby o banka bopålar?

Anders Sparring sa...

Japp!

Anonym sa...

Tack Anders. Du förstod precis - som vanligt. Att fortsätta hyra är inget alternativ , vem vill vara hyresgäst till sina grannar. Tragedin ligger inte heller i det enskilda fallet, (där det oftast går att finna andra lösningar)utan på makronivå. En epok där allmännyttans lägenheter förmedlats till medborgare oavsett socioekon bakgrund har gått i graven.

Anonym sa...

Hej vänner...ja, vi är ganska många i den här sitsen att vi börjar ge upp stan, innerstan. Själv har jag växt upp bitvis på skeppsholmen o bott på söder sedan 1969, men nu orkar jag snart inte mer. Frågan är bara: Är det billigare att bo utanför stan? Är det inte samma vansinniga hyror där? I går kollade jag på en nybyggd etta i mina kvarter,,hyra 7300 kr,,,,jesus...för övrigt..dottern, pappa upp i dagen.
berg

Anonym sa...

Gentrifiering när det är som bäst!

Holger

Anders Sparring sa...

Kan du inte komma med något bättre än det där larviga tjyvnypet från din anonyma Holgerposition, kan du lika gärna hålla käft.
Nu får du utveckla resonemanget.
Vad menar du? Skriv! Jag lovar att publicera det som ett inlägg i ditt namn.

Anonym sa...

Gentrifiering är en kulturgeografisk term och innebär följande som jag av en händelse tog från följande sida:
http://m-w.com/cgi-bin/dictionary?va=gentrification
"the process of renewal and rebuilding accompanying the influx of middle-class or affluent people into deteriorating areas that often displaces poorer residents"

Det är en process som pågår i alla städer där inre stadskärnan växer CBD, Central Business District, och slukar gamla förfallna kvarter som tidigare var oattraktiva. Det intressanta är att kvarter som i New York blev övergivna av medelklassen till förmån för ytterförorter i samband med bilens intåg har idag åter fått ett lyft då centrala stadskärnan sväller. Faktum är att det kallas för gentrifiering i båda fallen och är en del av den social-/urbangeografiska process som pågår i alla städer.

Nu till slutklämmen: Personer som vill skapa (socialistisk) rättvisa tycker att denna process är orättvis och onödig, vilket innebär att de vill göra allt för att det inte ska ske.

Som anekdot kan jag tillägga att sjuksköterskor och sannolikt även läkare får extra pengar för att klara av boendet i centrala London så att de ska ha nära till sitt (centrala) sjukhus, för att kunna komma snabbt dit vid jour.

En snabb sökning på Institute för Bostadsforsknings:s hemsida ger en relevant studie:
3. Gentrification: a comparative study of Ottensen, Hamburg and Södermalm, Stockholm – 1965 to the present

http://www.ibf.uu.se/PERSON/mats_f/research.html

Skrolla ner för att komma till 3.

Anonym sa...

Jag kan tillägga att jag tycker om processen.

Holger

Anonym sa...

Ursäkta min arrogans men jag brukar leta upp konstiga ord snabbt (via elektroniska uppslagsverk, vänner, internet, böcker et c) så fort jag hittar ett intressant ord.

Jag vet att det är ett ord som är lite okänt men då finns möjligheter att ta reda på det.

Holger

Anders Sparring sa...

Jo, jag vet vad ordet betyder.
Men vad är det som gör att du tycker att det är bra. Jag menar: att man måste subventionera lägenheter för sjuksjöterskor visar väl att något är fel?
Fram för en levande stad med subvensionerade hyror för alla, där alla samhällsklasser kan leva.
Jag vet, det är en socialistisk utopi.

Anonym sa...

Jag tycker personligen inte att kommunen ska äga hyresrätter, men samtidigt anser jag att hyresrätter borde finnas. Jag föredrar således för fler privata hyresvärdar, inte ombildningar till bostadsrättsföreningar.

Det är nog en ideologisk ståndpunkt som jag bara kan konstatera att jag ställer individuell frihet framför (individinskränkande) jämlikhet oavsett om det skapar homogena kluster i samhället eller inte.

Låt oss konstatera att vi "agree to disagree".

Holger