onsdag 28 april 2010

Kulturkrabaten

För ungefär två år sen förvärvade Lena Ström, då förskolechef i Årsta, ett antal förskolor genom så kallad "avknoppning" och bildade aktiebolaget Kulturkrabten. Hon fick tre eller fyra förskolor för en krona styck, och betalade 600 000 kronor för inventarierna.

För lite mindre än ett år sen blev det ett ganska rejält rabalder då det kom fram att Lena Ström hade sänkt personaltätheten och i syfte att ytterligare dra ner på utgifterna, bett föräldrar att ta med sig leksaker och inventarier hemifrån, parallellt med att hon genom styrelsearvoden, lön och vinst plockat ut närmare 4 000 000 kronor ur sitt aktiebolag.

Folk här i Årsta var skitförbannade och krävde svar och ändring. Men Lena Ström vägrade tala med någon, varken föräldrar eller medier - utan hänvisade bara till att hon inte hade brutit mot några lagar. Man får alltså göra så.

I dag träffade jag en förälder som har barn på en av de här förskolorna. Hon berättade att sen förra året har Lena Ström höjt sitt styrelsearvode med 50 %, och att hon nu har plockat ut närmare 9 000 000 ur Kulturkrabaten.
Så där bara.

Visst får man lite ont i magen?

2 kommentarer:

Ingemar sa...

Ruggigt.
Barn eller pengar? vad är viktigast?

Rabiatfeminism sa...

Kräkfärdig blir jag. Och det är våra pengar som de styrande ger bort till privatpersoner. Rena korruptionen. Frågan är om det är förenligt med kommunallagen att avyttra egendom hur som helst, till lägstbjudande?