måndag 11 oktober 2010

sagt om "En negers uppväxt"

Så här skriver Café Pan-Afrika i ett mejl till medlemmarna i den ideella föreningen "Afrosvenskarnas riksförbund":
"En negers uppväxt"
FTW använder svart kvinna för att göra pengar på rasism


Till den mest seglivade och öppet omfamnade svenska rasismen hör den som visar sig i populärkulturen. Idag 2010 när vita Sverige förfasas över att SD kommit in i riksdagen kan samtidigt företaget FTW-productions sätta upp stå-upp-komikshowen "En negers uppväxt" där den svarta kvinnan Marika Carlson används som alibi för att låta vita människor tillbringa en kväll med det gamlaa hederliga rasistiska nöjet att skratta åt en så kallad "neger".
Marika Carlsson kan vara förvirrad, självhatande eller bara ett exempel på en svart människa som är så fullständigt och brutalt ryckt från sina rötter att hon för en billig penning och en klapp på huvudet säljer ut sig till vita människors behov av att få vara rasister i organiserade former. Men det är mindre intressant än att vita människor i form av FTW-productions organiserat ett rasistiskt spektakel för andra vita människor i Sverige år 2010.
De vita människorna bakom företag FTW productions är komikerna Helena Sandklef, Magnus Betnér, Mats Betnér, Mia Persson och Sam Jansson (http://www.ftwproductions.se/about/). Vissa av dessa likt Magnus Betnér har samtidigt något slags anti-rasiststatus och därför är det bara ännu viktigare att de ställs till svars för sin rasism.
Spektaklet "En negers uppväxt" är ett klassiskt exempel på rasistkomedi för vita människor behov av att "få vara rasister men ändå inte vara rasister". I USA där den här "komiska" traditionen går långt tillbaka har afroamerikanerna tryckt tillbaka företeelsen bort från offentligheten. Senast när den vita komikern Michael Richter (från Seinfeldt) försökte återinföra N-ordet på stå-upp-scenen fick det konsekvenser för honom och han ber än idag om ursäkt för detta. Ska vi låta Magnus Betnér och hans vita komikervänner komma undan som ingenting har hänt. Afrosvenskarna riksförbund har anmält produktionen för hets mot folkgrupp. Ni kan också göra ert för att komikerrasiterna ska få stå till svars.
Café Pan-Afrika

Så här skriver Erik Löfmarck om samma föreställning.

12 kommentarer:

Bloggerskan sa...

OJ. Det där var ju bra reklam. Nu får man lust att gå och se för att bilda sig en egen uppfattning.

I övrigt har jag lite svårt för det där 'du kan aldrig förstå för du är vit och därmed rasist'-argumentet. Dels gillar jag inte detta kategoriserande av vita och icke-vita. Dels så har jag svårt för organisationer där man först skall erkänna att man är rasist (byggt på att man tillhör majoritetsförsamlingen) för att alls få komma till tals.

Bloggerskan sa...

Majoritetsbefolkning, skall det stå. Tror jag blivit hjärntvättad av Jan Björklund och hans KD-kompisar.

Malinka sa...

Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta.

Anders Sparring sa...

En liten korrigering i efterhand. Det är inte Afrosvenskarnas riksförbund som har skrivit mejlet, utan den lilla kulturföreningen Café Pan-Afrika. Känns viktigt att säga, eftersom innehållet är så bottenlöst korkat och humorlöst.

Anonym sa...

Verkar som om du inte har något vettigt att säga.

Har du själv sett showen?

Anonym sa...

Alltså inte du personligen utan dom på Café Pan-Afrika

Lord sa...

Håller samma klass som kampanjen mot Nogger Black som Centrum mot Rasism hade. Så kallad ofrivillig humor.

Anonym sa...

Dock har faktiskt föreningen Afrosvenskarnas riksförbund också anmält föreställningen till PO och reklam ombudsmannen. Står om det på Marikas blogg. Kommer även ett inslag på tv4 nyheterna ikväll klockan 19.

Anders Sparring sa...

Vad bra med TV4, då får ju Marika ännu mer sympatier. Och lite PR för showen. Jag har inte sett den själv, men har hört att den är grymt bra men inte så välbesökt.

Unknown sa...

Det är uppseendeväckande att folk som varken vet eller har varit utsatta för vad begreppet "neger" står för eller känslan av att bli kallad "neger", ska stå här för att tala för en vad som är rätt eller fel!
Jag tycker att ni ska kliva av era höga hästar och acceptera att vissa människor känner sig kränkta av ordets "överlevnad". Antingen saknar ni allt som kallas för savoir-vivre eller så är ni rentav korkade.

Bloggerskan sa...

Ron,
Vilka avser du med "folk" och "ni"? Vad vet du om vår syn på ordet i fråga. (Vad mig själv anbelangar har du uppenbarligen inte en jävla aning.) Höga hästar, var det.

Bloggerskan sa...

http://rabiatfeminism.blogspot.com/2009/03/om-det-outsinliga-behovet-av-att-fa.html

(Ett av många inlägg på temat.)