tisdag 3 maj 2011

SVD förespråkar dödsstraff

Carl Bildts kommentar på att Usama bin Laden är död: ”världen är bättre plats nu. Rättvisa har skipats.”
Bra, då vet vi det. Carl Bildt förespråkar dödsstraff. Han är inte rädd att säga det längre. Sveriges utrikesminister har tappat huvudet en gång till. Och det är som att sen navy Seals (flottans sälar) stormade in i den där lyxvillan i Pakistan och sköt ihjäl fem personer (av vilken en kunde ha varit Usama) har de svenska moderaterna fullständigt sprungit vilse.
Följande finns att läsa på SVD:s ledarsida i dag:
USA byggde koalitioner och invaderade Afghanistan, där talibanerna skyddade Usama bin Ladin, och Irak, där arabsocialisten (sic!) Saddam Hussein förmodades kunna hjälpa andra terrorister med massförstörelsevapen. Men att slå ut skurkregimerna var inte nog.
Terroristerna var muslimer, men islam var inte fienden. Kriget kunde bara vinnas genom att medborgarna i den muslimska världen fick samma demokratiska möjligheter att styra sina liv som vi har i Väst. Rätten att välja bort förtryck och friheten att bekämpa fanatism.

Och så gungar texten på, i ett slags kombo av högstämd prosa a la speakerrösten till svensk journalfilm året 1941 och Amish hyllas USA:s utrikespolitik efter den 11 september 2001. Det finns problem visst, det medger man. Men:
Det kan låta banalt, men är det icke. Ståndpunkten att demokratin är universell är världsomvälvande. Den vilar på övertygelsen att individens rätt är okränkbar, och har utmanat alltsedan upplysningen. Sakta har den vunnit mark, men ännu lider en stor del av världen under ofrihet.

Visst är det högstämt? Visst undrar man om skribenten är nykter. Visst undrar man om skribenten ens har övervägt detta med de icke existerande massförstörelsevapnen eller den livsfarliga situationen som nu har uppstått i Irak. Och värre blir det. En av slutklämmarna låter så här (smaka särskilt på slutmeningen "nu kan han inte göra mer ont". Det är som i en saga av Bröderna Grimm ju):
Att bin Ladin har kunnat löpa fritt så länge har varit en plåga. Hans organisation har brutits ner, hans medhjälpare har fångats eller dödats, hans dödliga förmåga har snöpts – men han själv har gäckat ödet. Nu kan han inte göra mer ont.

Och detta på grund av att man efter tio år har spårat upp och dödat en avdankad terrorist och hans familj. En terrorist som enligt bedömmare har spelat ut sin roll för länge sen. Han har fått sitt straff. Det är hela saken. Dödsstraff. Utan rättegång. Det tycker svenskans ledarsida (och Carl Bildt) är jättebra.

4 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Du har en point, du har två, eller tre.
Domstol först, om man är för demokrati alltså, (som min förra kommentar löd.)
Annars kan man ju börja skjuta lite hur som helst, vilket de ju länge gillat både i Amerika och i Mellanöstern.

Vad Merkel blivit märklig! Och då menar jag inte ens att hon (som kristen?)vill se USB dödad, utan att hon verkar tro att det löser något problem. Vilket?

Anders Sparring sa...

I dag hörde jag att till och med Håkan Jurholt var uppåt efter USB:s avrättning. Alla har blivit galna!

Bloggerskan sa...

Sitter i Ulaanbaatar och har bara CSN och BBC på TV där vi fattar språket. Kan säga att jag ett tag trodde att jag var galen. Tills vänner runt om i världen, USA, UK, Turkiet började gilla mina dräpande Facebook-kommentarer om fredspristagaren som gav UBL namn efter en gammal indianhövding, den enda som USA inte dödade typ... Så nej, det är inte jag som är galen. Och inte alla. Men otäckt många...

Bloggerskan sa...

CNN menar jag. Fast det där var nog en freudiansk felskrivning för jag tycker om CSN som om den amerikanska kristna högern, typ.