fredag 23 maj 2008

Bildts bolognese







Sen Anna Maria Corazza Bildt kom till Sverige har ingenting varit sig likt. Gran Padano kan man ju inte köpa längre, och gör man köttfärssås, gör man så här:

Starta på låg värme och sänk sedan. Aldrig över 3:an. Den här såsen ska ta tid. Allt under 4 timmar är fusk.
Smält en klick smör och en matsked olivolja i en gryta

Finhacka en lök, ett par själkar selleri och en morot och rör ner detta i smöret och oljan tillsammans med ett halvt kilo blandfärs (70/30) och en bit fett fläsk (typ vanligt svennigt sidfläsk). Lite salt och peppar kan vara bra, men ta det försiktigt, tänk på att fläsket i allmänhet är rätt så salt i sig.

Låt blandningen sjuda på mycket låg värme tills all vätska har ångat bort och innehållet i grytan är så torrt att det knastrar om det.

Häll på vitt vin så pass att vinet täcker innehållet i grytan och låt koka ner i ett par timmar. Var noga med att hålla låg temperatur, max 2:an, helst ettan eller lägre.

Blanda i en god tomatsås, förslagsvis på bra burktomat (typ "mutti"), vitlök, lite olja, salt och en matsked socker som har fått koka upp helt kort och red av med en skvätt mjölk och en halv matsked mjöl.

Den här såsen är oerhört enkel att göra, men den tar som sagt tid. Försök inte speeda upp processen, då blir det bara fel. Och använd alltid vitt vin. Rött vin ska drickas, inte hällas i mat (om man inte gör en oxgryta eller tupp förståss).

Inga kommentarer: