onsdag 18 juni 2008

+46070424080

Sitter i telefonkö hos försäkringskassan och det tickar ner väldigt fort. Vi åker utomlands på måndag och nu på morgonen kom jag på att vi inte har några såna där "Eurpoean Health Incurance Card". Vad kan hända då? Kostar det 40000 euro om Alex får öroninflammation där nere. Jag tror det. Jag kan se framför mig hur jag sitter där med någon fransk läkare som inte bryr sig om hur mina barn mår och bara skickar ut mig på gatan igen för att vi inte har rätt papper. Dagdrömmar tenderar ju att se ut så ett par dar före en resa. Åtminsone mina. Jag är inte så resvan längre.

Stella är sjuk stackarn. Hon har jättehög feber och det är bara att hålla tummarna för att det inte är någon miniepidemi som kommer att sprida sig i familjen, så att vi får hantera kräkande barn med 40 graders feber på flyget ner. Så var det förra gången vi åkte utomlands i Juli 2005. Mårten var ett halvår och hade 39 och 8 när vi åkte till Arlanda. Stella kräktes redan i taxin. När vi landade i Jerez och kom ut ur flygplanet, trodde jag att jag stod i jetstrålen från flygplansmotorn, men det var heta vindar från Sahara som svepte upp över Andaluzien. Det var 45 grader i skuggan.
Men då hade vi våra kort i ordning.

Och i kväll är det fotboll. Luften gick ur mig faktiskt när Villa petade in den där sista bollen i 92:a minuten. Spanien var ju så värda att vinna den matchen, men hade vi hållit tätt där, skulle vi åtminstone haft chansen att få möta avslagna Italien i kvartsfinal. Nu väntar Holland (om vi ens kommer så långt) och alla som har sett dem, vet hur chanslösa vi kommer att vara. Med eller utan Zlatan Ibrahimovic.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du behöver inget sånt där kort, ring bara till danmark,,om det kniper...ciao
m

Anders Sparring sa...

Vad då? Hur då? Till vem?

Charlie Truck sa...

Jag tror han syftar pa SOS International hette det väl? Men inom Europa är det ända inga problem, men ni kommer att få lägga ut pengar. Men se till att få kvitton pa allting så ska ni få tillbaka det från försäkringskassan vid hemkomst. Men det är smidigare med kortet, tror jag.

Ett läkarbesök hos en vanlig allmänläkare kostar 20-30€, hos en specialist (gynekolog, öronläkare t ex) 4O-60. Idag lagade vi fyra hål det kostade 100€ men vi får tillbaka i princip rubbet. Du kan alltid ringa till "SOS medecin" och få en doktor som kommer hem mitt i natten till ditt sjuka barn. Det kostar 10% av vad det kostar att få hem en låssmed.
Sjukvården är en av de saker som verkligen är bra här so no fears!

Frankrike har dessutom gratisvård för alla som inte kan betala, dvs även illegala invandrare får vård utan papper eller pengar, iallafall enligt lagen.

Anders Sparring sa...

Tack Charlie, detta var precis vad jag behövde få veta för att känna mig lugn.

Charlie Truck sa...

Men ring du försäkringskassan iallfall, sa att du har rätt papper med dig hem för att fa igen dina utlägg. Vart ska ni?

Anonym sa...

Hej Anders,,,det är samma i Grekland, Naxos,,,jag har dragit massor med folk till sjukan,,ofta feber o uttorkning,,,100 spänn o betala för medicinen,,no problem,,men har du inte en lapp på hemförsäkringen du kan slita loss,,brukar följa med,,,men som Charlie, säger,,no problem

Anders Sparring sa...

Charlie: Redan gjort. Vi åker till Rians, nordost om Aix.

Micke: Jag framstår väl som hopplöst oresvan nu, men jag har faktiskt inte rest ordentligt på 10 år.

Hemförsäkringen? Var har jag lagt den lappen då?

Anonym sa...

Kära Anders, slappna av. Du kommer att få en satans skön semester. Med eller utan franska kvackare.
;-)
Ät mycket ost, den är god där nere. Klappa kärt din avkomma flera gånger om dagen och glöm inte dricka rödvin. Kyss din kvinna så mycket du pallar och sluta oroa dig. Se till att du har sköna minnen när höstmörkret sätter in och makaronerna kokar över.

Men för säkerhets skull kan du nynna på Tom Waits "St Christopher", han är alla resenärers skyddshelgon. Ja, alltså, inte Tom... eller jo, kanske det.

Anonym sa...

Att resa med febriga barn är en pina. Sitter just nu i telefonkö hos SJ för att boka om biljetter. Å då skall vi bara resa 11 mil. Men det är för Villes skull. I ditt fall förstår jag att man inte kan avboka så där hux flux...trevlig resa!

Anders Sparring sa...

Lilla Blå: Tack, jag ska göra mitt bästa för att följa alla dina råd, inkl St Christopher.

Nonsensakuten: Jo, vi har faktiskt köpt biljetter med 100% avbeställningsskydd.