tisdag 26 augusti 2008

tar seden dit vi kommer

Integrationsminister Tobias Billström skriver ett inlägg på DN-debatt i dag som jag tolkar som ett försök att sopa rent åt både höger och vänster. Och han lyckas säkert med det, åtminstone till hälften, för läser man honom noga framstår han som värsta rasisten.

Inläggets kärna tycks vara att det är bättre att leva av eget arbete än av bidrag, men gång på gång återkommer han till formuleringar av typen:

”Vi måste tydligare klargöra de krav vi ställer på människor som vill leva här i Sverige. Acceptera och bli accepterad. Det är en mer rimlig princip för nykomlingar än ohållbara löften om att bli försörjd av dem som redan bor här.”

”Människan anpassar sig naturligtvis snabbare till rättigheter hon gillar och kan dra nytta av än till skyldigheter hon inte förstår eller ens accepterar. Men lyckas vi inte bättre än i dag att se till att alla som flyttar till Sverige både försörjer sig själva och respekterar grundläggande regler i samhället, skapas grogrund för allvarliga konflikter.”

”I Sverige råder en utpräglad rädsla för att tydligt kommunicera helt fundamentala värderingar och värderingsburen lagstiftning till människor som kommer hit. Oron för att missförstås eller utpekas som främlingsfientlig gör att vi i praktiken helt avstår från att ge en realistisk bild av vilka krav som gäller för den som vill leva ett bra liv i Sverige.”

Jag undrar vad Tobias Billström menar. Menar han att det är en unik svensk värdering att man ska göra rätt för sig genom arbete? Eller är det något annat, utöver det rent utskrivna, han är ute efter? Är det könsstympningarna? Eller hedersmorden? Är det slöjorna? Eller är det något så trivialt som bruket att tala på sitt modersmål fast man befinner sig bland svenskar? Eller att man fanimig får acceptera att ta en nubbe till sillen på midsommarfesten, fast man är muslim?

Man får ta seden dit man kommer, brukar det ju heta när man dryftar komplicerade mångkulturella dilemman på garageuppfarterna här hemma i Sverige. Är det det han vill ha sagt?

Ni gör som vi vill för det här är vårt land, så gör vi som ni vill när vi kommer till ert land.

I kulturdelen i dag finns en recension av en ny bok: "Välkommen till paradiset. Reportage om turistindustrin" Jenny Dielemans (text) och Shahab Salehi (Foto).

Här kan man läsa att vi, trots att vår resande ökar, inte är intresserade av att anpassa oss till de länder och kulturer vi besöker, och att vi inte påverkas nämnvärt av vad vi ser och upplever. Istället vill vi att upplevelsen ska passa våra förväntningar. Resmål pimpas och stylas om för att svara upp mot kraven: Mangroveträd skövlas för att ge plats åt paradisliknande sandstränder (vilket fick fatala konsekvenser under tsunamin) och konstgjorda ”ursprungsbyar”, där man ordnar lokalt bröllop tre gånger om dagen, byggs upp i närheten av tursitparadisen, så att man ska slippa ge sig upp i bergen för att uppleva det genuina folklivet. Lokalbefolkning i fattiga länder avvisas från turistorter och alkohol serveras i länder där religionen uttryckligen förbjuder allt sådant.

Och jag tänker:
Bruket att ta seden dit man kommer gäller bara svartingar. Vi som har råd, kan högaktningsfullt skita i det.

9 kommentarer:

Bloggerskan sa...

Lysande inlägg! Och Billström skulle lika gärna kunna vara medlem i Sverigedemokraterna. De där formuleringarna skiljer sig i grund och botten inte ett dugg från deras syn på personer som kommit hit från andra länder. Men det är ju uppfriskande att han är så ärlig med sin (regeringens?) unkna människosyn.

Anders Sparring sa...

Ja, och jag tror att han har gjort en grov felbedömning där. Jag tror att han har underskattat läsarnas humanisktiska status och framför allt: vår förmåga att läsa mellan raderna.

Huskorset sa...

Hurra för dig, Sparring!
Som ingen annan benar du ut saker och ting som oriktat flutit runt i skallen på mig utan att riktigt kunna formeras. Word, som det så tufft heter.

Anonym sa...

Huskorset skrev vad jag tänkte...Och synsättet att människor som kommer hit av olika anledningar, vill suga ut, vill utnyttja. De fundamentala värderingar som herr B talar om, vill jag inte dela, vill jag inte leva med.

Gillar att du ger perspektiv, att du vrider ur argumenten. Tack.

Hairy Swede sa...

at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. settig expectatios on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

Bloggerskan sa...

Förresten, messerschmitten i mig måste konstatera att Billström är migrationsminister. Integrationsminister är Nyamko Sabuni, som i Svenskan idag sägs tycka att det inte finns något anmärkningsvärt i det Billström o co skriver.

Anders Sparring sa...

Inte konstigt då att jag blandar ihop de två.

Tack för korrigeringen.

Anonym sa...

Lysande i tal och skrift är du käre bror! Rasismen är numer så rotad det svenska samhället att svenskarna nog längtar efter att få in SD i riksdagen, bara för att kuna peka finger och säga:Där är dom riktiga rasiserna! Dom ska vi inte debattera med!
Från Djursholm till Danvikstull (och vidare ut i resten av landet) sitter självgoda (och enligt dem själva) icke-rasister och irriterar sig över att de måste säga CHOKLAD-boll när de ska beställa en sådan i cafeterian.

Skönt att en kulturarbetare som du tar till orda i politiska spörsmål! Det är rätt ovanligt i dessa dagar.

Krossa rasismen! Men vänta inte tills SD kommit in i riksdagen, då rämnar alla murar och gemene man kommer vädra sina smutsiga (...jag är inte rasist, men..) åsikter till höger och vänster.

Martin Sparring

Anonym sa...

Sparring! Detta var världens bästa inlägg. Tack! Kajsa