torsdag 7 maj 2009

farmors trapphus

Nu är det natt igen och alla i hela världen utom jag sover. Det är fina grejjer egentligen, om jag vore romanförfattare på heltid utan krav att gå upp och skyffla ungar till skola och dagis, skulle jag uteslutande jobba på natten. Om man bor i en stad är det så många ljudintryck och energier som läcker in i rummet, och det känns som att 25 % av koncentrationen går åt till att sortera dessa. Nu är det bara kylskåpet som brummar och det är ett ljud jag kan vid det här laget, så det kräver ingen koncentration alls.

Ljudet från ett kylskåp på natten och doften i vissa trappupphus, är sinnesintryck som kan få mig lung. Trapphusdoften är nästan starkare. Det ska vara hus, gärna höghus, byggt på 40 eller 50 talet. Det ska bo många äldre i huset, som steker fläsk med fönstena stängda. Hissen ska ha ståldörr och det ska finnas sopnedkast. Trapporna ska vara i slipad och lackad betong - inte marmor, betong och porten ska vara av trä. Stämmer allt detta kommer trappuppgången att lukta på ett visst specifikt sätt. En söt, lite oljig, vänlig doft, precis som det luktade i min farmors trapphus, Lodvägen 4 i Edsberg. När jag klev in där som barn kände jag mig alltid lung och välkommen. Och när någon gång hamnar i hus som luktar så, går jag i barndom och skyndar fram till hissen med förväntan i stegen, utan minsta tanke på nuets och vardagens träiga tafflighet.

gonatt

5 kommentarer:

Fotograf Mats Lindfors sa...

Lysande!

Anonym sa...

Du har helt rätt bäste bror. Om de gamla tanterna dessutom steker lök till fläsket och använder lite för mycket läggningsvätska och hårspray sitter de proustska doftförnimmelserna som en smäck. Jag tycker att det luktar precis som hos farmor i min hiss, inte i trappen då det kryddas lite för mycket med spiskummin och och lime i dagens läge. (för lite vitpeppar och lagerblad)Men i hisskorgen sitter den där betong-hårspray-stekfläsk-pelargondoften i masonitväggarna.

Nonsensakuten sa...

Fint skrivet. En doft som jag annars älskar är när man går förbi källarfönster i ett bostadshus inne i stan och man kan känna doften av nytvättade kläder, tillsammans med en härlig pust av varm luft, emanerande från ventilationstrumman från bostadshusets tvättstuga...mmmm...apple blossom...

Anders Sparring sa...

Mats . tack

brorsan: ert hus lever ju upp till precis alla de kriterier som krävs för att doften ska uppstå. Håller med om att er hiss har det. Går i barndom varje gång.

Nonsensaktuen: Ja, lysande iakttagelse.

Anonym sa...

Jag läser ditt inlägg och tänker att det här känner jag igen. På slutet skriver du adressen och jag förstår varför, min farmor bor på 12 på samma gata. Lite kusligt, men jag intygar att lukten finns kvar