torsdag 30 september 2010

Rökning, klotter, kärlek, sex

I kväll läste jag Stellas UIP högt för henne som godnattsaga. Det kan låta känslokallt, men hon har verkligen velat att jag ska ta upp det där pappret.

UIP - individuell utvecklingsplan - är ett dokument som tas fram i samråd med eleven efter terminens inledande utveklingssamtal. Enkelt kan man säga att det är ett dokument där Stellas goda sidor finns listade på den ena sidan, och det hon behöver utveckla på den andra.

Jag läste stolt (och förstod nu verkligen varför Stella hade tjatat om den där UIP:n så länge) om hur bra självkänsla Stella har, om hur hon tar för sig, spelar gitarr i skolan, tecknar och tar ansvar. Hon har varit elevrådsrepresentant och tagit uppgiften på största allvar, hon är rättfram och öppen i sin kontakt med vuxna och hon är en bra kompis.

På den andra sidan fortsatte, kan man säga, lovorden och jag läste dem högt för henne. Hon har inte så stora problem alls tycks det, femmans tabell sitter som den ska läste jag, men hon borde ha uppnått LUS 14 vid det här laget, dvs hon måste lära sig sökläsa och hon måste träna på tj-ljudet.

Stella började gråta.

Varför måste man kunna ett nördigt tj-ljud för, snyftade hon. Varför måste man kunna fucking sökläsa? Jag sa att det inte är någon fara alls, men att hon kanske skulle börja läsa böcker istället för att titta så mycket på TV. Åtminstone en halvtimma varje kväll? Men Stella grät på: Det är nördigt med böcker, sa hon. Det är bara nördar som läser.

Nu kände jag mig lite angripen själv (i och för sig är och har jag alltid varit en ganska töntig person, men jag har aldrig kopplat detta till läsning) och sa ifrån att där har hon i varje fall fel.

Men Stella stod på sig: Förresten finns det inga böcker att läsa, grät hon. I skolan finns det bara töntiga barnböcker och böcker för NÖRDAR.
Okej, tänkte jag, det är utbudet det är fel på, för jag vet att det inte bara är nördar som läser - parallellt med detta försökte jag komma på och namnge någon dokumenterat icke nördig person som läser böcker, men det gick inte i stridens hetta - nu gäller det att hitta rätt litteratur.

Har du läst "dårfinkar och dönickar"?
Stella typ nästan hånskrattade.
Men okej, sa jag, hur ska en bok vara då? Vad ska den handla om?
Stella behövde inte fundera länge alls, svaret kom nästan som per automatik:
-Det ska handla om rökning, klotter, kärlek och sex!

Förslag? Någon? (för en nioåring som inte riktigt har uppnått LUS 14)

10 kommentarer:

Erik Löfmarck sa...

Haha, Lus 14:)
För några veckor sedan drog jag en förfrågan till en massa komiker om vilka böcker på svenska som kan funka för en elvaårig kille som bara gillar skateboard och comedy. Här är förslagen som kom in (bör nog sållas lite).

Specifika titlar:
”Liftarens guide till galaxen” Douglas Adams
"Vägen" Cormac McCarthy
”Slam” Nick Hornby (om en sextonårig skejtare)
"Skit i traditionerna" Leif Panduro
”Moment 22” Joseph Heller
”Adrian Moles dagbok” Sue Townsend
”Dumskallarnas sammansvärjning” John Kennedy Tooles
”Stand-Up Psycho” Hans Carstensen
”Fear And Loathing in Las Vegas” Hunter S. Thompson
Serieböckerna BC
Svenska MAD

Författare:
Terry Pratchett (t.ex. böckerna om skivvärlden - rekommenderades av flera).
Ben Elton
Richard Fuchs
Anders Jacobsson och Sören Olsson

Huskorset sa...

Rökning? Sex? NIO ÅR? Jeez min äldsta är ju åtta, vad göra, vad göra? Jag tackar för detta initiativ och kommer intresserat att följa de tips som trillar in.

Men se för sjutton till att förklara för henne att det är alla riktigt coola har varit nördar en gång i världen. Fast det är väl inget kul att höra när man är nio...

(Erik L: Hehe, kul lista där. )

Jag själv vill tipsa om Sara Kadefors (och Stephanie Meyers för romance), Ulf Stark, Barbro Lindgren såklart, och Narnia.

Anonym sa...

Alla gamla Bert-böcker, då? Kanske lite mer lagom nivå för en nio-åring. Jag älskade Maria Gripes Tre trappor upp med hiss-trilogi i den åldern men de är fattiga på rökning, klotter, kärlek och sex, haha.

Rutan sa...

Katarina von Bredows böcker kanske?

Mrs Li sa...

Detta förslag brukar inte vara så poppis hos kultrintresserade föräldrar men dom läser dom. Och skrattar. Och de torde ligga på Lus 14

Sune och Bert.

Sorry.

Mrs Li sa...

Bäst att förtydliga. Barnen alltså... Läser Sune och Bert ;)

Anonym sa...

De flesta läser Sune och Bert (Sune är gulligare, han är kille men mer som tjejer, mjukare för känslor). Bert är bra.

Bäst på TV för en svensk är amerikanska program, med textat tränar du läsningen, och lyssna noga så tränar du engelskan med.

En cool typ sa...

Jag och mina polare SLUKADE Maria Gripes trilogier: Skuggan över stenbänken och Tre trappor upp med hiss. Då var vi 11 år och hörde till klassens coola gäng. Böckerna blev en fristad, flykt till något annat. Testa med någon av dem. De utspelar sig visserligen inte i nutid, handlar inte om rökning, klotter och sex, men är ändå så jäkla bra och fångade i alla fall mig och mina polare direkt. Samma sommar smygdrack vi sprit och några tjyvrökte. Gränsen är hårfin.. Lycka till! Läsning är INTE töntigt!

Kerstin sa...

Men det låter ju som hon skulle gilla 70-talsböcker? De handlade bara om sånt. Jag har inga barn och ingen aning om vad lus14 är. Söka fakta? Guinnes rekordbok? Har du prövat googla?

Anonym sa...

http://www.lillaberusalem.com/lbs001. Där snackar vi.