måndag 25 november 2013

Som strutsar


När Jimmie Åkesson i slutet av landsdagarna eller vad i helvete de kallar sina Nürnbergdagar, sa att han nu hoppas på att vinna över de slumrande sympatier som finns inom LO-kollektivet, var det som att någonting gick sönder. Plötsligt anade man den verkliga faran. Framtiden tillhör nyfascismen om vi inte agerar nu.

Och det räcker inte med att  häckla och förlöjliga SD längre. Det leder inte uppåt, bara neråt. Varje tårtning, varje halvtaskigt standupskämt, varje försök att förminska dem ger dem bara mer vatten på sin kvarn, väcker fler som halvsover och känner sig i underläge.

När den nytårtade Jimmie Åkesson lämnade Nytorget med svansen mellan benen sågs detta som en stor seger bland de boende. I själva verket var det en stor förlust. Sympatierna för SD bara växer. Det enda vi hade lyckats med var att tillfälligt lindra symptomen. Som ett kollektiv av strutsar stod vi kvar med huvudet i sanden. Det som inte syns, finns inte, tänkte vi. Det liv som levs i det lilla hörn av världen där jag rör mig, är ju så fiffigt konstruerat att det håller både Sverigedemokrater och invandrare på avstånd. SD:s besök på Nytorget hade tillfälligt stört den bilden, men nu var våra fina kvarter åter fria.  Så kan vi inte ha det.
Nu är det dags att lyfta frågan om solidaritet.

Vi som har makten, vi som upplever oss som starka måste hjälpas åt att lyfta de slumrande sympatisörerna inom LO-kollektivet. Ge dem självkänslan åter. Sträcka ut en hand. Sluta kura ihop oss i våra svindyra stadsdelar där ingenting ondare än vattenläckor eller svinkoppor drabbar oss. Vi måste föregå med gott exempel. Hälsa nyanlända flyktingar välkomna till Urban Deli. Säga ja till en flyktingförläggning på Mosebacke torg. Inte reflexmässigt backa när en person med förnamn Ahmed söker tjänsten som controler på vår redovisningsbyrå eller AD på vår reklambyrå. Vi måste förlägga våra små skrivarstugor och våra små designbutiker för svindyra barnkläder till Tensta, Hässelby och Alby. Vi måste flytta dit!

Givetvis svamlar jag. Givetvis har jag bara 25% på fötterna. Men den vägen vi är inne på nu är inte hållbar. Någonting annat måste göras. Någonting måste förändras i grunden. Och den förändringen måste komma från oss. Vi som ännu inte har glömt bort innebörden i ordet solidaritet.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Jag såg stora delar av Landsmötet på TV och delar dina känslor. Känslor som har blossat upp innan. Framför allt när jag insåg att de faktiskt var på väg att komma in i riksdagen, och ödesdagen när det stod klart att de var inne.
När jag såg landsmötet så gjorde det riktigt ont att se hur skicklig Jimmie Åkesson var. Han lyckades i sitt inledande tal framstå som statsmannamässig. Det farligaste som finns är att underskatta Sverigedemokraterna. Visst. Det kommer att finnas fler klantskallar inom SD som gör bort sig. Men det stora problemet är att det aldrig riskerar att hota partiet. De som väljer SD struntar i skandalerna. Jag tror att allt som verkligen betyder något är att Sverigedemokraterna lyckas övertyga väljarna om att det är dem som står för den trygga välfärdspolitiken i en skrämmande kaotisk värld. Grunden till Sverigedemokraternas framgång ligger i de andra politiska partierna misslyckas med att presentera en lösning på rädslan för att slås ut ekonomiskt. Sverigedemokraterna presenterar en lättfattlig idé, som är helt och hållet populistisk. De målar upp en historiskt falsk bild av den gamla goda tiden.
Det finns ingen genväg till hur man utgör en motvikt. Men jag tror det är helt avgörande att man kan presentera en välfärdspolitik som inte bygger på att exkludera vissa människor.

Anders Sparring sa...

"Grunden till Sverigedemokraternas framgång ligger i de andra politiska partierna misslyckas med att presentera en lösning på rädslan för att slås ut ekonomiskt. Sverigedemokraterna presenterar en lättfattlig idé, som är helt och hållet populistisk. De målar upp en historiskt falsk bild av den gamla goda tiden."
Bravissimo!

Gabrielle Björnstrand sa...

Bra bra bra, Anders.
Kan inte säga mer just nu.
Hoppas vi röstar bort dem. De har dock sitt främsta fäste i riksdagen som stödparti till Nya Moderaterna.

Nya - vad?

Anonym sa...

Jag är anser inte att alla fakta är korrekta som framförs av SD, och jag sympatiserar inte med all SD:are, men jag tycker att det är dags att ge de regerande partierna en maktfaktor att beakta. Dessutom är det underhållande att se att de etablerade partierna att skälva av skräck då en främmande fågel ger sig in i boet.

Holger (tidigare borgelig, numera SD, internet-troll, som återuppväckts enbart för detta inlägg)

Anders Sparring sa...

Hej Holger
På något vis ändå trevligt att ha dig tillbaka.
Men jag gillade dig bättre när du var liberal istället för nationalkonservativ, som nu. SD springer ur ett i grunden nationasocialistiskt parti, vilken man faktiskt kan utläsa när man tittar på deras partiprogram. Deras idéer om nationell identitet och mångkultur tangerar på många sätt de italienska fascisterna och de tyska nationalsocialisterna på 30-talet, men med en lite mer idyllisk inramning.

Linn sa...

Hej! Hittade hit efter att ha hört dig i Alla mina kamrater idag, kände igen mig när du berättade om ditt beteende i fotbollsmatch mot sjuåringar och googlade för att jag blev nyfiken på din bok. Så vettigt du skriver om SD! Frågan är bara vem som vågar ta steget som krävs och om det kan hinnas med före september.
Tycker att din Karla verkar cool och kommer definitivt pitcha boken för min 8-åring nästa gång han får välja en ny bok. Allt gott!

Anders Sparring sa...

Tack Linn! Och vad kul om din 8-åring får läsa Karla.
Ja...vad ska vi göra? Visa medkänsla, antar jag. Föregå med gott exempel, istället för att jaga bort. Jag tycker att det känns hoppfullt ändå. Googla på "flyktingar + Hammenhög". Där har vi våra positiva förebilder.
God jul och god fortsättning
Anders

Anonym sa...

Har du flyttat ännu, så här snart två år senare?
Eller bor du kvar i Årsta? Agera istället för att snacka.

Anders Sparring sa...

Anonym, vem är du? Dra upp ditt ansiktslösa huvud ur sanden så ska jag svara. Fullständigt namn tack. Inget knasigt alias.