torsdag 28 juni 2007

MA Numminen


I morse var det MA Numminen som fick göra DN/på stans Hej Konsument.

Jag tycker att det är ungefär som att pilla på en sårskorpa att läsa den där spalten. Man gör det, fast man inte borde, med enda resultat att man får dras med såret ett litet tag till.

Såret?
Eller hur, visst skulle det vara skönt att NÅGON gång få bryta helgen utan att tänka på var man borde bjuda morsan på middag? Eller hur mycket man borde lägga på kallingar (och vilken färg de inte får ha), eller vilka promenader man borde ta (för övrig svarar ungefär hälften fantasilöst Monteliuspromenaden - jag skulle ha sagt norra hammarbyhamnen, men dit har inte DN-konsumenterna hittat än).

Och i morse var det alltså MA som fick svara. Han valde stilfult en promenad i Helsingfors. Men i övrigt var det Stockholm för hela slanten. Vassa Eggen! Jag har rätt svårt att se MA Numminen på Vassa Eggen.

Jag minns 1980, när jag var liten och vi bodde på landet utanför Östhammar. MA skulle spela i personalmatsalen på Forsmakrs kärnkraftverk. Kulturuthungrade som vi var, åkte vi dit. Hela familjen. Mamma och Pappa och fyra ungar. Alla i graningestövlar. Det blev vi och åtta kärnkraftsarbetare och två kulturtanter från Österbybruk.
Och ett av mitt livs konstertminnen.
MA och hans dragspelare var som klippta direkt ur Harens År. De hade skinnjackor och björnjägarstövlar. Bäst var de när de sjöng på finska. Jättefort!

Men jag var ett fan redan sen tidigare. "Haren satt i gropen i Finland" hade brorsan fått i födelsedagspresent den 14 mars 1979 och ännu i denna dag när jag lyssnar på den skivan får jag blygrå marskänslor i hela kroppen (fast lyckliga).

Efter konserten minns jag att pappa tog kontakt med MA. Pappa jobbade som föreståndare på ett behandlingshem för Narkomaner en bit norr om Norrtälje. Kunde MA tänka sig att spela även i deras lunchrum?
- Ja, det kunde han.
Så vi packade in oss i bilen ännu en gång, gummistövlar och lusekoftor och så var det vi och 8 fd narkomaner och två kulturtanter från Knutby som satt och diggade. Vi kom så nära att vi kunde känna lukten av MA.
Han luktade medwurst.

I övrigt är det snart semester. På måndag drar vi till Skåne, bort från alla bredband.
Hur nu det ska gå?

10 kommentarer:

Helena von Hofsten sa...

Mobilband? Ha, ha - njut av friheten!

Karin S sa...

Det går säkert bra, det är nyttigt att ta en paus.

Anders Sparring sa...

I början blir det nog rätt darrigt - för så är det ju alltid med semestern, man är spänd i ungefär en vecka innan man kommer ner i varv.

Men jag ska njuta. Och käka glass i Borrby. De har en glassbar där, mitt i mörkaste skåne, dit de importerar glass direkt från en liten by utanför Rom. Deras rödchili-choklad är värd resan i sig.
/Glad sommar om vi inte hörs (syns/läses) före måndag.
Anders

Kai Stavre sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Hej Anders eller ngn annan..hur gör man för att bara folk ska klicka på ens namnm för att komma in på det man skrivit? Jag ska ju försöka lägga ut Proggtexten,,,
sedan borrby,,,jag var där i våras för jag ville flytta från Sthlm, hitta en annan bas,,,men jesus, vilket mörker, snacka om DÖTT
ring eller mejla om du kan undervisa mig i datakunskap`
Micke
086682040

Anonym sa...

Ingen snäcka brusar Ingen svala sjunger Ingen källa spelar Ingen insekt skriker Ingen vind susar Ingen vind susar Ingen Ingen Ingen .... Jag saknar dig redan.........

Anders Sparring sa...

..ja, ja, ja..
Läs någon av ovanstående skribenter så länge, de har nog kapacitet att hålla dig lyckig över sommaren.
F.ö planerar jag en liten överraskning till alla mina läsare.
Vänta och se..

Anonym sa...

Vadå irriterad!!!!Tro inte att du är den enda skribent jag skickar lovord till!!!För övrigt var det ej jag som skrev dikten.Det var Bo Setterlind,om hans namn är känt för dig!

Anders Sparring sa...

Tro mig
lovorden gör mig jätteglad.

Anonym sa...

En fågel är inte självklar,därför syns den.-Inte som vingar men som frihet.Bo Setterlind