fredag 10 augusti 2007

Havet runtomkring oss


Nu börjar allt gå fort igen. Efter helgen börjar skolorna och dagis. Stella ska skolas in på sexårs och om ett halvår går till och med lilla Alexander på dagis.

För några kvällar sen åt vi en middag här på balkongen. Vi hade några gäster och samtalet rörde sig oförsiktigt kring miljön och vad man kan göra åt problemen och den eventuella framtid våra barn har. Om åtta år är det för sent att göra något, stod det i tidningen för en vecka sen. Någon pekade på Alexander som kröp runt i morfars famn och sa att han kommer att leva i en helt annan värld när han blir stor. Det refererades till Mad Max-filmerna. Inga naturresurser finns kvar. De som inte kan slåss för sin överlevnad kommer att gå under. Ärligt talat vet jag inte om det kanske var någon som pekade på just Alexander, men jag tittade på honom och undrade om vi har gjort fel som satte barn till världen. De är så obekymrade nu. De tar allt för givet. Har de ingen framtid?

I kväll tog vi vägen ner till en strandäng där vi grillade och tittade på solnedgången. Vägen kantades av frodig grönska och sista biten fick vi veva upp fönstren för att inte bli piskade i ansiktet av välhängda hasselkvistar. Allt var grönt och fylligt och FETT. Naturen var fet i kväll och man frågar sig om det här verkligen kommer att försvinna. Kan den här naturen som känns så oböjlig verkligen vara hotad?

När vi hade grillat färdigt balanserade jag ut på några stenar för att fiska upp lite vatten att slå ut grillbädden med. Botten är täckt med flata ljusa stenar, men jag såg bara en bråkdel av dem för den dyiga växligheten som ligger och skalpar just under ytan. Vattnet luktade illa när jag hällde det på grillkolen. Och jag minns att jag gjorde ungefär samma manöver många gånger när jag var liten. Luktade det illa då också? Jag minns det inte så.

Havet runtomkring oss dör. Det är där det börjar och plötsligt känns inte naturen så oböjlig längre. Från havet kommer döden att smyga sig upp på strandängen och äta sig vidare inåt. Det kan bara vara en tidsfråga innan hasselgrenarna här nere skramlar tomt mot rutan när man rullar förbi.
När ungarna rullar förbi...

Så vad ska man göra för ungarna? Sluta köra bil ner till strandängen och gå istället, självfallet... Spara i fonder och aktier så att ungarna får ett ekonomiskt försprång och kan köpa en bostadsrätt? Jag vet inte, visst sparar vi, men det ger mig bara en känsla av tomhet. Tvinga bort dem från TV:n kanske, så att de lär sig att umgås med böcker och får ett kraftfullt språk och lär sig att använda och vässa de resurser de har fått med sig. De måste få någon slags försprång om de ska klara sig. Det känns så i varje fall.
Var det korkat att sätta dem till världen?

Om 35 - 40 år är jag borta och då ska Alexander klara sig själv. Då har han kanske klarat sig själv i många år redan. Om det går att klara sig. Om han har verktygen.

Nu börjar skolorna. Så vässa era resurser ungar. Vässa!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jo,nog känner man sig ganska maktlös inför framtiden alltid.-Om man inte gör någonting åt det snart,kan man ju "stå där med skägget i brevlådan"och skåda förintelsen av vår planet!!???(och det blir nog ingen vacker syn)-Mycket bra text,förresten...inkluderat ett fantastiskt photo!!!!

Anders Sparring sa...

8 år, det var så det stod i tidningen. (samma tidning som för övrigt gav toppbetyg till ytterligare en stadsjeep i morse, utan att så mycket som andas om miljön.)

Tack för berömmet. Det värmde!

Anonym sa...

Alla"idioti-tidningar" skriver om "det" aktuella ämnet,så länge det ger publicitet.Så vilket ämne "kostar" egentligen mest???

Anonym sa...

Bra skrivet! Det är nog dags för drastiska åtgärder om våra barn ska uppleva samma natur som vi har gjort, exempelvis på Gotland.
För tillfället är debatten lite märklig i mitt tycke. En massa snack om närproducerad mat (jättebra förvisso) och förhållandevis lite om bilkörning och industriutsläpp.

Kai Stavre sa...

"Så vad ska man göra för ungarna? Sluta köra bil ner till strandängen och gå istället, självfallet... Spara i fonder och aktier så att ungarna får ett ekonomiskt försprång och kan köpa en bostadsrätt?"

Bortsett från alla de praktiska saker föräldrar kan göra för sina barn - Ta deras intressen på ALLVAR. Oavsett vad det är. Tidigt.

Anders Sparring sa...

Magnus: Jag känner mig fullständigt handfallen. I slutändan handlar det ju ändå om att jag måste ändra mina konsumtionsmönster vare sig jag vill det eller inte. Och då handlar det både om vilken mat jag käkar och hur jag gör med mina transporter.
Men debatten lider nog ännu av att de som debatterar inte fullt har förstått allvaret. Allt hålls på en hypotetisk nivå: "Man skulle kunna tänka sig att..." "I en förlängning kommer nog att bli tvungna att.." osv. Och så kommer det nog att vara ett par år till. Men sen. Tvångsåtgärder. Internationella, globala tvångsåtgärder med EU i spetsen. Det är jag övertygad om.

Kai: Jag tror att du har svinrätt. För det handlar ju om att de ska lära sig att de är något att ha och att det de har att komma med betyder något. Att deras röst kan göra skillnad. De får inte be om ursäkt för sig själva när den dagen kommer. De måste stå rakryggade.