söndag 27 januari 2008

Skeppsholmen 080126

-Titta, här inne har de han den där Paul McCarthy som du inte tycker om Linda!

Vi var på moderna museet en sväng i dag på eftermiddagen. Det var fint modernaväder ute. Folk kunde ha snygga skor på sig, för sånt är viktigt när man är där. Förr klädde man sig fint när man skulle i kyrkan, nu klär man upp sig när man ska gå på moderna museet.

Jag försöker inte vara lustig nu. Det är så. När man köper till exempel en ledig men snygg kostym, och inte jobbar på bank, har man inte så många möjligheter att bära den - på coctailpartys kanske, eller på något bröllop, men folk gifter sig inte nu för tiden, så den blir hängande i garderoben – men inför ett besök på moderna kan man gott ta fram den.

Folk rör sig lite långsammare där inne. De håller huvudet lite högre och samtalar initierat med varandra. Konsten är väl inte så märkvärdig, men den där långa korridoren med sina salar med ljuddämpande parketter har blivit ett profant tempel för höga tankar. ..så det var fler än jag som ryckte till och kände sig lite taffligt påmind om vanliga vardagen, när någon plötsligt kände sig tvungen att påpeka att Linda inte gillar Paul McCarthy.

Fast jag ska inte säga nåt. Mina kids gjorde också sitt bästa för att påminna folk runtomkring om vardagen. De blev till och med åthutade av en vakt. Man får inte springa i salarna, i korridoren utanför bara. Och jesus vad de sprang. Men först svepte S in i ett rum där det hängde samtidskonst under rubriken ”future” och deklarerade att ”det här är inte konst”.

Och det har hon ju fel i.

5 kommentarer:

b a n d s t i g e n sa...

Ska detta uppfattas som att DU hade snygga skor och ledig snygg kostym på dig på Moderna idag? Har ju aldrig sett dig, ens på bild, så varför tror jag inte det...?

Anders Sparring sa...

Jag hade snygga skor, dock ej kostym

b a n d s t i g e n sa...

ok tack för infon. Nu sover jag gott i natt...

Anonym sa...

Va skönt att det är någon som säger till! Du ansåg att dina barn skulle lyckas tas sig bättre fram i vuxenlivet om de inte får pekpinnar då de är små.

Anledningen till att det blir jobbigt är att de under unga år lär sig att det inte finns något motstånd. Eftersom din familj inte ställer krav på dina barn kommer dessa att ta en hel del för givet. De får det som beställs (kanske inte allt, men mycket). Det finns en författare som jag nu inte kommer ihåg namnet på, men det finns personer som redan idag är passerade 18 år och har fått en fullständigt bekymmersfri uppväxt. Dessa vet inte hur de kommer att hantera problem eftersom de inte tränats att hantera begränsningar, problem och andra saker. De kommer att sakna konfliktstrategier, de kommer att få problem med att förstå varför reglerna som man växt upp med inte gäller i samhället. Initativförmågan minskas i och med att motståndet är så mycket hårdare ute i samhället då det inte finns någon som bereder vägen vilket föräldrarna tidigare gjort.

Dessutom kommer det att ha problem med att hantera känslor som till exempel besvikelse om föräldrarna gjort allt för att barnen inte ska uppleva det.

Barn måste tränas in i det verkliga livet. Det sker inte över en natt. Det är en process där man lär sig gränser hur mycket man kan streta emot. Barn ska utveckla strategier då de känner sig ledsna besvikna, och sedan kunna komma igen. Att hitta strategier att övertyga föräldrar, att lära sig bråka på ett bra sätt (både med syskon och föräldrar), och det kräver en del stök. En förälder ska inte vara en vän, den ska vara en förälder.

Dina barn kommer bli handfallna människor som inte kommer att bli entreprenörer. De kommer dessutom att tvingas bo lika nära varandra som du bor med din släkt. Ingen kommer att våga företa sig en resa i Sydostasien, och få reda på mer om världen.

Ditt argument att dina barn skulle ta mer initativ är bara tomt prat. Det finns inget som backar upp dina argument med att kommer att ta sig fram ännu bättre än deras omgivning.

Anders Sparring sa...

Holger: Du vet inte vad du snackar om, varken om hur det att uppfostra ett barn, eller hur jag uppfostrar mina. Och om du tror att jag är någon slags curlingförälder som med ett blitt leende ser på när ungarna kvaddar moderna museet, tror du fel.
Så spar du dina snärtiga kommentarer till någon annan.