lördag 31 mars 2012

om en människa som har funnits

Adolf Hitler hade en brorson som hette William Parick Hitler. Han föddes och växte upp i Liverpool och kallades allmänt för "Willy" eller "Paddy" Hitler.
I slutet av 20-talet flyttade han till Tyskland där han försökte etablera sig yrkesmässigt. Han trivdes aldrig, men hade fortlöpande kontakt med Adolf, som han lite förstrött försökte utpressa i syfte att nå en bättre position. 1939 ville man att han skulle byta sitt brittiska medborgarskap mot ett tyskt, men då blev William rädd och tog sig ur landet. Senare flyttade han till USA och tog värvning i flottan. Han stred till och med under andra världskriget, blev sårad och fick medalj.

William hade en halvbror. Heinz Hitler. Betydligt yngre. Han var heltysk och dog i fångenskap i Ryssland 1942.

Mot slutet av 40-talet gifte sig William och bytte efternamn till Stuart-Hutton. Namnet Hitler var ju rätt belastat vid det laget. Inte som under det glada 20-talet, då den unge och eventuellt håglöse William drog runt i Liverpool och introducerades i nya sällskap som "Paddy" Hitler.
1949 fick han en son som han döpte till Alexander Adolf.
William Patrick Stuart-Hutton dog 1987. Hans änka dog 2004.
Men sonen borde ju leva än i dag.
Alexander Adolf Stuart-Hutton.
Som lika gärna skulle kunna heta Alexander Adolf Hitler.

Allt det här har jag lärt mig genom wikipedia. Jag hoppas att det finns mer att läsa om William Patrick Stuart-Hutton, för det finns en rätt bra historia att berätta där. Jag undrar ju hur han var? Hur han såg ut? Hade han samma tunna ögonlock som Hitler, samma smala mun? Samma raka, lite abrupt avslutade näsa? Samma oroligt flackande blick - den där blicken som har slutat leta efter en vän och bara försökte identifiera fiender? Talade han om sin farbror ibland? Tänkte han på honom? (De hade ju haft kontakt, de hade tagit ansvar för varandra, som släktingar gör.) Hur levde han? Drog han från stad till stad, bytte jobb när det blev känt att han var Hitlers brorson? Eller skröt han? Söp sig full och blev obehaglig, skrek att han minsann visste hur man skulle ställa saker och ting tillrätta? Man skulle göra som uncle Adolf, kanske han sa, inte vara en sån mes, utan rada upp dem och skjuta ner dem.
Jag vet inte. Jag vill veta känner jag.

Just det - Hitlers hette från början Hiedler, men Adolfs farfar bytte namn efter en felstavning. Det finns inga vetenskapliga belägg alls om hur detta gick till och bara liksom läts passera, men min teori är att alla var så fulla hela tiden i Österrike-Ungern på 1800-talet.


Uppdatering: Kolla! Här är han - Paddy Hitler, men här känns han mer som en Will Stuart-Hutton. Samma panna, inte samma mustasch.


2 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Ljuvligt...
åh, gör någonting eget av den där historien, innan du dör,
fair humorist!

Gabrielle Björnstrand sa...

Lite samma näsa också. Men munnen har något obalanserat glupskt över sig...det kanske var det som räddade honom från...den något paranoida blicken...om man dessutom betänker att han var något mer rundlagd än onkeln...och så vidare...ad nauseam.

(Nej, jag lovar att inte skriva denna character-story åt dig).