tisdag 22 maj 2007

Svensk fucking fotboll

Jag är ingen sportkille, men jag tänker ganska mycket på fotboll. Och vad får man tillbaka för det? Ingenting!

Först gick Sverige och vann brons i VM (1994) och några år senare återkom Hammarby till Allsvenskan (1998). Fotboll blev sporten nummer ett och sen 1998 har publiksiffrorna bara ökat och ökat. AIK spelade champions leauge 1999 och Nebosja gjorde ett av det årets vackraste mål i första halvlek mot Barcelona och vi som stod på läktarna grät och föll som ax för vinden över varandra.

Därefter har allt gått utför. Publiken fortsätter att komma, men vad de inte tycks ha märkt är att fotbollen de bjuds inte når högre klass än typ italiensk korpfotboll. Halvtjocka svennar och brasilianska B-lagsspelare springer runt på leriga fotbollsplaner och passar fel och springer ihop och drar på sig gula kort helt i onödan. Målen gör de med knän och rumpor och av misstag. Om någon får till ett volleyskott och det mot alla odds når ända in i mål, utnämns det till årets mål och nörden som gjorde det måste hålla ett krystat tal (som Calle Norlén har korrekturläst först) på fotbollsgalan.

Då och då dyker det upp en blivande världsstjärna som man får njuta av under vårsäsongen. Sen börjar silly season ute i europa och när augusti börjar spelar han i typ Ajax eller FC Köpenhamn istället, och på hans plats står en nyfriserad kille från Visby Gute och önskar att han fick sjunka genom jorden.

När Henke var i Manchester i vintras och gjorde succé (i svenska tidningar i varje fall) var det någon som sa att anledningen till att Henke är så bra, är att han kommer till träningen en halvtimma tidigare än alla andra, och att han går en timme senare. Johan Mjällby berättade att när resten av laget längtade in till värmen hos massören, hängde Henke kvar ute på plan och tränade frisparkar.
Min enkla fråga är: Varför gör inte alla svenska fotbollspelare det? Om de kortar av shoppingrundorna på J Lindeberg och stryker tre fikor på Sturegallerian i veckan, kommer de att vara lika bra som Henke innan säsongen är slut.
Men det kommer inte att hända. Och svensk fotboll kommer bara att bli sämre och sämre. Om fem år har vi lika risiga publiksiffror som vi hade 1989, dvs ett snitt på 2000/match.

På gotlandsbåten förra sommaren. Ett gäng nyfriserade fjortisar i fula (men dyra) jeans och chipspåsar i nävarna virrade omkring som nyutsläppta kalvar i restaurangtorget. Samtliga bar de fotbollströjor med texten: "Svenska fotbollsförbundet, ungomselitläger 2006". Om detta är svenks fotbolls framtid, tänkte jag, ska vi vara glada om vi slår Luxemburg när det drar ihop sig till VM-kval 2013.

De här killarna ville ingenting. I deras blickar såg jag bara förvirring, osäkerhet, tomhet. Nu såg jag inte så mycket blickar, ska jag säga, för det flackades friskt. Pojkstackarna hängde ihop i klumpar, där de snubblade fram bland oss hederliga fotbollsfans och kraschlandande i barnens TV-hörna framför en DVD med Molly Mus.

Nä tacka vet jag gamla hederliga Sovjet. Nu snackar jag i och för sig hockey, men om det vore lite mer Larionov i åtminstone en av de här grabbarna, skulle jag inte vara så pessimistisk. Men det var det inte; I de här killarna såg jag på min höjd Stenmark.
Martin Stenmark.

8 kommentarer:

Anonym sa...

fotboll, såg ngn jävla match med hammarby för två år sedan. Sämsdta jag sett någonsn,men det jaghatar mest är alla IDIOTER på matcherna. Det är ju rena rasismen hela tiden, Det äcklar mig,o sedan Taw,,så du har släppt lös honom på dig? Suck,,,det blir nog bra,men han vill åt mig också o mittsvar är benhårt NEJ. salve
m

Anders Sparring sa...

que?

Anders Sparring sa...

Aha,
nu fattar jag.
Jag tycker att du ska överfalla dig själv bakifrån och ge honom en chans. Skulle inte det passa nu till dotterns student? HON skulle i varje fall bli glad av att se farsan i vit kavaj med rosa näsduk och svarta cigarettbrallor.

Anonym sa...

Usch ja, du har så rätt. Några fler vm-brons lär det inte bli. Frågan är om det blir några fler vm-turneringar ens.
Det verkar som om hockeyn går samma utveckling till mötes. Jag jobbar på en skola där det finns hockeygymnasium. Det ser inte bra ut.

Kai Stavre sa...

Eftersom jag inte vet särskilt mycket om fotboll borde jag inte heller göra något inlägg :-=

Anders Sparring sa...

Jo gör det!

Anonym sa...

Okej.jag ska skriva om idrott. Jag är född på skidor o skridskor. Jag spelade tv-puck och vann en del tävlingar som cyklist och skidåkare. Träning? Vi tränade alltid, varenda dag, fem timmar om dagen. Min son, inget ont om honom, tror han ska bli proffs genom att träna tre ggr i veckan med Hammarby. Sorgligt att säga: Det är löjligt och en jävla ripp-off. Så är det med idrotten. Allt eller intet. Visst kan man leka, men dit kommer man först i fyrtioårsåldern, då det är för sent att bli bra och benskörheten är betydande.
Taw är gullig , men NO styling.
Herr beerg

Anonym sa...

word!
A