tisdag 11 september 2007

Såga av

Hur ska det gå för OPEC-länderna nu när vi växlar till miljöbilar i hela världen? Jag tänkte den tanken i går en kort stund. En bild av ett spöklikt Oman blixtrade till. Sen dök något annat upp.

I dag, på Skandia rådgivningskontor. Jag hade tid med en rådgivare och vi satt i hans stora rum som vätte ut mot ett sånt där norrmalmsatrium med glastak. Han talade gävledialekt och hade svart Göran Persson-kostym och röd slips. Jag tippar att han var ungefär 25 år. Bakom honom hängde en reproduktion av en akvarell föreställande Fjällgatan, i övrigt var rummet opyntat. En stor silvrig dataskärm och en mobiltelefon/handdator, stor som en mindre hund. Jag satt i besöksstolen och försökte tänka på mina pensionspengar. Vi talade om tillväxtmarknader och jag hade moraliska dubier och undrade om etiska fonder. Nja det där är inte så enkelt, sa han. Det finns inga etiska fonder. De är så svåra att kontollera.
Jag bytte spår, för jag VILLE VERKLIGEN INTE PRATA OM MINA PENSIONSPENGAR och förde in samtalet på det där med OPEC. Han bara log. Du, sa han, det finns en hel tredje värld som inte kommer att växla över till miljöalternativen. Och så berättade han om Indien och deras växande medelklass. 350 000 000 köpsugna som vill ha bil. En ny modell har tagits fram som ska kunna köpas av alla. En bil som inte kommer att kosta mer än 2000 dollar, fabriksny.
18000 kronor? För en fabriksny bil?
Ja, sa han. Bensindriven.
Är det någon som är bekant med uttrycket "såga av den gren man sitter på"?
Vad är det för mening med de här miljöbilarna då, om det ska rulla runt en miljard bensinbilar i Indien och spruta ur sig växthusgaser? Jag kan inget om effekterna, men för mitt inre ser jag hur ett ozonhål stort som månen öppnar sig. Vi kommer att dö över en natt.
Men det sa jag inte. Jag bara: Köp! Köp tillväxtmarknader. Nu ska vi ha kul så länge det varar.
Och sen tog jag bussen till dagis.

10 kommentarer:

Elisabeth sa...

Fy så hemsk att en så allvarlig sak kan få mig att sitta här i soffan och skratta så jag gråter..!! Men du fick bara till det så bra..!

Anonym sa...

Min första tanke var stress. Har inte kollat till mina fonder på...tja..mycket länge. Sen tänkte jag att vafan om det är sådär kan vi ju lika gärna behålla bensinbilen. Sen ägnade jag ozonhålet en liten liten tanke. Sen letade jag fram visitkortet till min fondförvaltare. Man e ju bara människa. Ett kort tag till. Verkar det som.

Anders Sparring sa...

Han sa att man ska investera i sommarhus på svenska västkusten också. Det är på väg att bli Europas nya riviera sa han.
Klimatförändringarna.

Anonym sa...

Litar du på en 25-åring????

Anonym sa...

Det är märkligt...jag skrev om samma sak på min blogg,,,vem som helst ser ju att det går åt helvete,kolla bilindustrin, Saab, kör fram en Turbo, eller sug på att det köps mer stora bilar än någonsin. Ingen vill byta ner sig o alla lever snart på lån och de unga är alldeles för ofta totalt pantade på alla plan.Hela tillvaron måste politiseras och det fort.
m

Anders Sparring sa...

Politiseras, jag vet inte.
Vet du Micke, efter gårdagens möte är jag faktiskt av den fasta övertygelsen att det redan är för sent. Vi borde ha bromsat 73 ungefär. Eller 45.

Anonym sa...

Jamen det är helt rätt. 1973 borde vi sett till att styra upp det, och nog gjordes det försök. Inte låtit 80- och 90-talens egoistiska "tänk på dig själv"-tänkande få ta överhanden. Men mot de krafterna hade miljörörelsen inte mycket att sätta emot, och inte heller en enskild. Ska det gå måste det bli inne att snåla och spara.

Vem pratade om fonder på 70-talet? Man sparade till en liten kontantinsats, möjligen. Kontantinsats till en liten masonitstuga på Östra stranden i Halmstad, kanske. I dag kan du i Falkenberg få 14 kvm med delad toalett och dusch och med grannar två meter ifrån för en halv miljon - om du har tur. Alla enkla strandstugor på Östra stranden är ombyggda idag och säljs till miljonbelopp. Utanför varje stuga står inte längre Halmstadsbornas cyklar utan Gnosjöbornas jättestora nya suv-ar. Det ligger en air av pensionsfonder över sanddynerna.

Men - om nu "tredje världen" vill ta över den västerländska livsstilen - ska vi då inte se till att den är miljövänlig?? Inte se människorna där som konsumtionstokiga dårar utan att det kanske finns och växer fram ett miljötänkande där också?

Anders Sparring sa...

Så här skriver min kompis Jonas angående inlägget:
"Jag läste alldeles nyss din bloggsida och kännde att jag spontant var tvungen att komma med en del tankar runt dina farhågor. Angående att 3:e världen konsumtionsbehov/vilja/möjlighet ökar så kommer det också att öka uttaget av icke förnyelsebara resurser såsom olja och andra fossila bränslen, trä, stål och andra råvaror kommer också efterfrågas i högre sträckning. Angående de nya bensindrivna bilarna så kommer de att spy ut mer växthusgaser än tidigare. Nu till min poäng det är därför som västvärlden eller 1:a världen måste dra ner på sina utsläpp, är det etiskt försvarbart att vi som nyttjat andra nationer för att vi skall utvecklas skall hindra dem att göra så? naturligtvis inte, det är därför det skulle vara önskvärt med en starkare miljölobby i västvärlden som kunde propagera för att västvärlden skapar tillväxtmarknader vad gäller miljöaspekter, vilka snart skulle sprida sig till 3:e världen och troligtvis förkorta deras behov av bensin och andra liknande resurser. "

Rutan: Angående masonithusen, man undrar var överklassen höll till förr i tiden. Nu poppar de upp överallt. Allt är lika dyrt. Allt är lika attraktivt. Ett soldattorp i mörkaste småland: 1 mille. En backstuga i skåne: 2 och en halv.
Jag menar: alla kan väl inte ha varit i torekov och stockholms skärgård förut. Eller?

Anonym sa...

Sommarhus på västkusten tror jag inte på, när golfströmmen vänder på grund av teperatuhöjningen i atlanten SJUNKER temperaturer i Sverige med ca 15 grader, vi får inte mdelhavsklimat vi får grönlandsklimat... om vi inte får ännu mer växthuseffekt, dvs för att överleva en vänd golfstöm behöver vi 2 miljarder nya bensinbilar... ;)
/Peter

Anders Sparring sa...

Det här blir värre och värre. Vart ska man ta vägen då? Nya Zeeland?