onsdag 18 maj 2011

Sexappeal inte längre prio 1

Polisen stod vid skeppsbron i morse när jag var på väg till SVT och informerade. "Du borde akta huvudet", sa de till mig och stack en folder i min hand. Jag kände mig dum, som en sexåring som har blivit tillrättavisad av grannens mormor. Ville säga att det är fult med cykelhjälm, att det handla om att väga mode mot säkerhet, att det bara är nördar som har hjälm osv, att jag är cool, osv (som en sexåring skulle ha sagt alltså).

Men så tänkte jag att jag kanske har haft änglavakt lite väl länge nu. Jag har ju trots allt tre barn och cyklar i trafiken varje dag, så på vägen hem gick tog jag vägen om en välsorterad cykelaffär.
Och valde ut en hjälm. Ful, men trygg.

Det är bara att acceptera: Sexappeal är inte längre prio 1. Å andra sidan är det inte så sexigt med hjärnskador och kommunikation via endast korta luftstötar i ett plaströr, efter en trafikolycka heller.

7 kommentarer:

Malinka sa...

För att vara en cykelhjälm var den inte alltför ful.

Anders Sparring sa...

Jag vet! Jag är jättenöjd. Funderar på att cykla oftare.

Smuckers sa...

Men tänk om det är så här. En hjälm kommer hålla dig osjuk/oskadd men att cykla utan hjälm med vinden och solen fritt runt huvudet kanske kommer vara det som håller dig frisk. Man får välja mellan att vara osjuk, men inte heller frisk, eller frisk.

Anders Sparring sa...

Smuckers: så har jag också tänkt.

Anonym sa...

Smuckers. Bra inlägg.Genom att cykla håller man sig frisk. Hjälmpropagandan i vårt land saknar proportioner och har närmat sig ett hysteriskt tillstånd.Tjat om hjälm har slagit ut allt vad trafikvett är och heter. Det är inte farligt att cykla men som med allt annat måste man lära sig hur. Det är extremt sällan som allvarliga olyckor händer och all skräckpropaganda saknar vetenskapliga data.

Anders Sparring sa...

Anonym: Du kan ha rätt.

Smuckers sa...

Men å andra sidan skulle jag aldrig våga cykla i Stockholms innerstad. Det verkar livsfarligt. Knappt jag vågar köra där. Jag får hålla mig till den enkla regeln: Skulle man behöva en hjälm, cykla inte där.