söndag 15 maj 2011

Då går jag ur EU.

Eftersom ingen av er mina bloggläsare tittar på melodifestivalen, vill jag först ge en kort resumé:
Inför varje låt ska man ju presentera landet som artisten kommer ifrån. Detta brukar kunna bli ett nyskapande stycke TV:konst, om man ironisk alltså, där televisioriskt nytänkande och den vackra tanken om ett europa i fred där alla älskar varandra, där ingen svälter eller bor på gatan eller dricker eller skjuter heroin har resulterat i små trettiosekundersnuttar som är omöjliga att skilja åt och svårt ointressanta. Förutom när det handlar om det Sverige. Jo, för när den där lilla snutten OM OSS äntligen kommer, sträcker man på sig extra mycket, ber alla i rummet att hålla käften och höjer till max på TV:n. Det här vill man se. Hur ser man på oss ute i stora Europa, tänker man, vilken bild har TYSKA TV-KREATÖRER av oss svenskar?

Idén i år var att man skildrade folk från de olika länderna som bodde i Tyskland. En sloven som jobbar på varv, en fransman som är förlovad med en tyska, en estniska som jobbar som skidlärare. Jag kan säga att jag satt kvar framför TV:n bara för att se filmen om den där svensken. Vad kan de ha valt, tänkte jag. Kan de ha hittat en filmstudent eller en konstnär i Berlin, eller rent av en författare i München, kanske är det till och med någon jag känner. Så där satt jag. Och fick lära känna Erik, svensk hulligan och fyllo i vikingahjälm och obelixmustach och med svenska flaggan målad på kinderna, drickandes öl och skrålandes i någon slags parad i Köln. Tjosan. Det är så man vill se oss alltså. Okej. Då går jag ur EU.

Och hur det gick i tävlingen? Erik Saadie vann.

8 kommentarer:

Bengt O. sa...

Borde du inte gå ur Sverige i stället?

Anders Sparring sa...

Nej, jag vill inte gå ur Sverige. Trivs här. Fint land. Vacker natur. Stor tradition av tänkare, författare, konstnärer och arkitekter. Och så en och annan svenne-banan, men det kan jag acceptera.

Bengt O. sa...

Det fanns en allvarlig bakgrund till min sarkastiska kommentar. Du skriver "det är så man vill se oss alltså." Jag tror väl inte att det är så man "vill" se oss men det är verkligen så "vi" ser ut.I många fall.

Titta t.ex. på turistfällan Västerlånggatan i Stockholm och begrunda den självbild som "vi" erbjuder våra besökare.

Fransyskan H sa...

Sveriges bild är oerhört dubbel. Lâng är tyvärr vägen för mângen utomlänning att nâ den bild Anders sâ fint beskriver. Men som är sann, ocksâ.

Rabiatfeminism sa...

Jag ser, som du mycket riktigt noterar, inte på ESC. Så tack för sammanfattningen. Jag hade kunnat leva med att vi beskrivs som svårmodiga eller sådär otroligt seriösa och allvarliga. Men huliganer som viftar med flaggor är väl verkligen ingenting speciellt för just Sverige? Byt färg på Erik och han kan vara dansk, norsk eller britt (fast britterna inte viftar så mycket med flaggor, jämförelsevis).

Bättre kan ni tyskar!

Rabiatfeminism sa...

Och obelixmustach, det måste väl ändå vara en projicering av tyskarna? ;)

Anders Sparring sa...

Bengt O, du har O så rätt inser jag. Kom just tillbaka från Paris. Inser så här i efterhand att jag och Mimmi har gått runt och pratat ogenerat svenska vitt och brett. Fattar nu varför folk har tittat och fnissat.
Men hjälm med horn?

Blogga lagom sa...

Det var onekligen rätt bisarrt att se Sverige representeras av Obelix. Hade varit roligare med Idefix.